m
m

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Afaceri

mmm Afacerile în comuna noastră demarează destul de greu, dar nu lipsesc. Am numit "afaceri" tot ceea ce funcționează în economia actuală, altceva decît ceea ce am scris în pagina de agricultură. Fiecare sat are cel puțin cîte un magazin și o cîrciumă. Sînt ceva ateliere de tîmplărie sau de reparații mecanice. Acum se deaschide un depozit de materiale de construcție (în Lupac) și pare o afacere de viitor.

panou

mmm Au fost și au rămas cei de la "fabrica de asfalt". Este vorba despre o unitate de producere a asfaltului și mixturilor bituminoase care ține de Întreprinderea de Drumuri și Poduri. Este la noi în sat de peste 30 de ani și a produs asfalt pentru toate drumurile din zonă. Totdeauna a scos un fum incredibil de gros, afumînd hainele și legumele celor ce locuiesc primprejur. Este un loc în care muncesc mai mulți lupăceni, așa că este o afacere necesară.

fabrica de asfalt

mmm Satul nostru a muncit cu ani în urmă, după 1990, pentru a construi o Moară și o brutărie în sat. Din păcate a funcționat puțin, doar cîțiva ani. Este drept, nu prea este ce să macini într-un sat de deal-munte, dar s-ar fi putut cu puțin efort și organizare. Utilajele sînt aici, de bună calitate (au fost aduse din Germania), clădirea este solidă și accesibilă.

moara

mmm O altă afacere care a fost și nu se știe cît de mult mai este, Gaterul "lui Soran", cum este cunoscut aici. A lucrat intens cîțiva ani, pe spațiul lăsat liber de fostul IPEG. Au mai rămas o parte din utilaje, mai apar muncitori, se mai parchează mașinile firmei aici, dar activitatea este destul de palidă.

gater

mmm Există foarte multe firme în "sertarul" lupăcenilor, dar care nu funcționează. Există echipe de muncitori, organizate în firme care prestează tot felul de lucrări în sat sau afară. Sînt firme de transport sau de prestări servicii care au sediul la noi în comună. Dar funcționează sau nu, este greu de spus, pentru că nu au un "șantier" vizibil de noi cei care locuim în comună. Cea mai mare problemă în calea investițiilor este aceea că nu prea este loc de extindere a unor hale sau alte construcții.
mmm Curent electric ar fi, apă curentă, canalizare, telefonie fixă, șosea și altele destule încă, ar mai fi. Se lucrează la îmbunătățirea semnalului pentru telefonie mobilă și este în intenție îmbunătățirea alimentării cu apă-canalizare. O intenție veche, care apare și reapare în campaniile electorale este alimentarea cu gaz. Dacă ar apărea o investiție serioasă, probabil că și oamenii plecați în străinătate ar reveni, știind faptul că sîntem iubitori de liniște, pace și familie. Și mai ales, ne place să stăm acasă cu ai noștrii. Cum s-ar spune, să fim stăpîni acasă și nu slugi pe la străini!

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.