m
m
Repere din Lupac

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Muzica și dansul

mmm Comuna noastră, ca toți cei din bazinul carașovenesc, are un specific al muzicii populare și al dansurilor. Ansamblul folcloric din Clocotici este vestit pentru frumoasele spectacole pe care le-a prezentat atît în țară cît și peste hotare. Nu este nici o sărbătoare a județului, mai importantă, la care să nu fie chemați și clocoticenii noștrii. Un foarte important rol în impunerea și cunoașterea ansamblului l-a avut fostul învățător și director aș Școlii Generale din sat. După trecerea sa în neființă, tradiția a fost continuată, cu mai mult sau mai puțin succes de continuatorii săi.
mmm Muzica are inflexiuni slave adaptate zonei bănățene. Nu se poate decupa cu foarfeca nici măcar muzica dintr-un spațiu cum este cel românesc. Dar specificul poate fi observat cu ușurință. Formații și trupe de cîntăreți, muzicieni sau lăutari au încîntat generații, cu melodiile lor de joc, de dor, cu doine sau cu alte melodii. Mai recent, au fost foarte cunoscuți cei din formația Paletici (din Clocotici) cu solistul Crăciun Muselin (Mileacea), Petru Birta și Ana Vlasici soliști din Clocotici, formația Micul, solistul Marian Filca dar și Frații Miloș din Rafnic. O foarte cunoscută și apreciată interpretă este Iasmina Paletici (din Clocotici) cu frecvente apariții pe televiziuni (de-a dreptul "abonată" la televiziunea Pink, pentru că nu este zi să nu apară cu ceva). Pe măsură ce vom avea date, vom adăuga fotografii, melodii și date despre formațiile de muzică sau dansuri specifice zonei noastre.

DJ țaica

mmm Să nu uităm însă tradițiile și muzica specific religioasă, pe care o cîntau oamenii la muncă, la șezători, cînd erau pe cîmp sau în alte situații. Am înregistrat special pentru acest sait cîteva melodii bătrîneti, cîntate vocal de consăteanca noastră Magdalena Zuza. Vom mai înregistra și posta pe internet și alte melodii, pentru că sînt foarte frumoase și este păcat să se piardă fără să fie cunoscute. Deocamdată puteți descărca un cîntec religios "Pozdravljena da budes" cu care bătrînii mergeau în pelerinaj la Mănăstirea Radna sau la Maria Ciclova. Oamenii mergeau pe jos timp de cîteva zile în șir și pe drum spuneau rugăciuni și cîntau astfel de cîntece.
mmm Un alt fragment scurt este o melodie pe care tinerii o cîntau la șezători. Cel mai bine, pentru a putea asculta această melodie este să dați click dreapta și să dați comanda "save as" pentru a salva pe computerul dvs. deoarece fișierele sînt destul de mari, chiar și comprimate și "subțiate" calitativ.

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.