m
m
Repere din Lupac

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Pagina de știință și sănătate

Sănătatea:
mmm
A
m ales această pagină să îmbine știința și sănătatea, atît pentru ergonomie, cît și pentru că acestea două se pot confunda de mult ori. Deocamdată în comună există un medic de familie (dr. Daniela Budugan) care are cabinet în toate satele comunei, asigurînd prin rotație, toate locațiile. Dispensarul are și două asistente și o dotare tehnică din ce în ce mai bună, relativ la condițiile generale ale societății. În imaginea de mai jos, dispensarul de la parterul blocului din Lupac.

dispensar

mmm În Clocotici există un cabinet stomatologic, dotat la cele mai înalte standarde, aparținînd medicului stomatolog Mihai Vătaf (localnic). Pe măsură ce vor apărea noutăți în acest domeniu, le vom consemna.

Știința:
mmm
La acest capitol, ar trebui să includem creatorii de nou, inventatorii, oamenii cu preocupări științifice sau acele domenii care se încadrează în domeniul ceva mai strict al științei.
mmm
Una dintre activitățile de cercetare este geologia. Timp de mulți ani, aici în comună au existat întreprinderi geologice, sonde, galerii miniere, care au pregătit exploatarea cărbunelui. Lupacul are un zăcămînt important de cărbune. Mai bine spus a avut, deoarece a fost exploatat, mina fiind închisă. De două ori a fost închisă mina de aici. O dată prin anii '50 și odată acum, după 1990.
mmm
Revenind la geologie, aici au fost găsite fosile foarte interesante, plante, flori și altele de acest gen. Multe din acestea sînt expuse în muzeele din țară sau străinătate. Se pare că aici a fost găsită și fosila unui pește piranha, deși nu putem indica o sursă corectă de documentare. Ceea ce este cert, în anul 1989, s-a organizat o expoziție filatelică interjudețeană, cu ștampilă comemorativă. Lupacul a fost reprezentat tocmai de imaginea acestei fosile de pește antic (Paleoniscus) prezentată în imaginea de mai jos.

pestele piranha

mmm Or dacă a ajuns timbru și ștampilă oficială, înseamnă că a fost și peștele pe undeva. Cercetările geologice au scos la iveală nu numai fosile ci și structura rocilor din aceste locuri. În toată zona Banatului Montan există adevărate comori geologice, care ar merita să fie cunoscute mai bine. Se spune că pe vremuri, în aceste ape ar fi fost și nisip aurifer. Bineînțeles că prin "vremuri" ne gîndim la cele de foarte de mult timp trecute...

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.