m
m
Repere din Lupac

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Obiceiuri, tradiții, port


Portul:
mmm Croații carașoveni au un port al cărui specificitate îl deosebește atât de celelalte grupuri, cât și de alte etnii care conviețuiesc în spațiul balcanic, scria dl. prof. Mihai Radan, pe un pliant de prezentare al comunității croate, realizat de UCR în anul 2006.
mmm Având la bază o variantă veche a portului croat, specific doar croaților originari din Bosnia, care conviețuiesc în apropierea orașului Pecs din Ungaria (satul Ata), evoluând în simbioză de secole cu portul românesc, și cu cel al altor neamuri, portul carașovenilor și-a afirmat specifitatea, putând fi considerat unic din acest punct de vedere, în zonă. Bogat în flora și izomorfe, specificitatea lui rezidă și în contrastul alb-negru, cu coloratură discretă.

ffemeie torcînd

mmm Portul croaților din zona Timișului si-a păstrat structura esențială, influențată puternic de alte porturi cunoscute în Banat (maghiar, german etc.).
mmm Carașovenii, fiind și buni crescători de animale, au o bogată tradiție în domeniul oieritului și păstoritului, în timp ce la cei din Timiș abundă tradiția gospodarilor de șes.
mmm Nunta poartă amprenta obiceiurilor cunoscute și în poporul din care s-au desprins, podoabele miresei și ale mirelui au semnificații simbolice cunoscute și altor neamuri.
mmm În flash-ul care poate fi văzut pe fiecare pagină, în partea stîngă, am exemplificat cîte un reprezentant pe vîrste și sexe, tocmai pentru a ilustra frumosul port tradițional al nostru. Vedeți o fată, un băiat, o adolescentă-fecioară de măritat, o femeie, un bărbat și perechea de vîrstă a treia, bunică și bunic. Pentru punțină mișcare, am inserat și stema comunei noastre, așa cum este ea acum, încărcată de simboluri.

Descrierea costumului femeiesc:
Salbă și pieptănătura specifică
Cămașa propriu-zisă cu lucrări de cusături
simbolizând flora și fauna locală
numite "brazi" și "șliuke"
Opregul de culoare neagră
Poale albe
Papuci sau sandale

Descrierea costumului bărbătesc:
Pălărie
Cămașa având cusătura neagra la guler și mâneci
Cingătoare multicoloră
Izmene lungi cu brodărie în partea posterioară
Laibăr cu lucratură manuală pe fond alb
Pantofi

mmm Pînă anii trecuți, portul era nemodificat. Acum, se mai pot zări pe stradă foarte rar cîte o femeie în port tradițional. Doar duminica, la biserică se mai vine în hainele populare. Îmbrăcămintea erau confecționate din produsele animale (lînă, piei) și cînepă care era cultivată pe vremuri. Vara se purtau opinci, obiele de lînă ițari din cînepă și cămașă de in. Iarna se purtau pantaloni de piele iar cei mai înstăriți purtau cizme. Peste cămașă, purtau un cojocel fără mîneci iar deasupra un cojoc mare împodobit cu diferite cusături. Pe cap, așa cum am spus mai sus, purtau pălărie. Femeile mai purtau și o cîrpă (batic) sub care aveau o bucată (de, să-i zicem tot cîrpă, confecționată din tei sau lînă) ce dădea o formă specifică coafurii. Opregul sau cheța de culoare neagră, țesută din lînă foarte scorțoasă. Fetele, în zilele de sărbătoare purtau o panglică cusută cu mărgele colorate iar cele de măritat purtau o salbă de bani.

Tradiții:
mmmÎn zilele de sărbătoare, cînd se întîlnesc la joc, se pot găsi unele tradiții specifice, cum ar fi cea a melodiilor foarte lente și înaintarea făcîndu-se spre stînga cu un bărbat în frunte. Horele se fac în așa fel, încît ierarhia pe vîrste și pe poziția dominantă în comunitate să se regăsească și în ordinea așezării la horă. În general se conservă încă o politețe și un respect față de bărbat, oferindu-i-se nu numai întîietatea ci chiar și locul pe scaun, un obicei atît de înrădăcinat că pînă și în autobuze este păstrat.
mmmO tradiție interesantă era cea a șezătorilor, a logodnelor și nunților, sărbătoarea măsuratului oilor și multe altele. Nunțile țineau de regulă 3-4 zile, cu mese îmbelșugate, dans și chef pe cinste. Fiind o comunitate considerată minoritate etnică, este firesc ca relațiile intracomunitare să fie foarte strînse. În cazuri de nevoie ne ajutăm foarte mult. Atunci cînd pierdem pe cineva drag, mergem cu toții, cu ce putem și ajutăm pentru pomană și îngropăciune. Ducem ouă, țuică, făină și uneori mergem chiar și la pădure să aducem lemne pentru familia rămasă în urmă.

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.