m
m
Repere din Lupac

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Cultura

mmm Artele sînt prezente pe pagina rezervată "literelor", adică poeziei, prozei, în general scriitorilor și celor ce folosesc arta cuvintelor potrivite. Comunitatea noastră are cîțiva oameni foarte apreciați în muzică sau în dans. Acest lucru se poate observa din bogăția și frumusețea cîntecelor noastre și din extraordinarele cîntece bătrînești. Dansul este în primul rînd prezentat pe toate meridianele lumii de Ansamblul folcloric din Clocotici. Am ales cîteva fotografii pentru a ilustra toate celelalte arte vizuale. Artele plastice, arhitectura etc. nu ar fi putut fi aduse în acest spațiu decît tot prin intermediul fotografiei.
mmm Învățămîntul este un segment foarte important al culturii noastre. Avem școli în toate cele patru sate ale comunei. Avem profesori foarte bine pregătiți și elevi cu rezultate extraordinare. Nu ai cum să nu te bucuri și să nu fi mîndru că ești de aici, din comuna Lupac.

mmm La partea de știință, am vrut să aducem operele bătrînilor noștrii meșteșugari, mecanica și tehnica țărănească, incredibil de eficientă și de simplă. Avem și astăzi o seamă de ingineri, oameni care lucrează și creează lucruri minunate în domeniul tehnic. Pentru că este foarte legată de știință, sănătatea ar putea fi alăturată în acest segment. Pentru a putea păzi, apăra sau... repara sănătatea unui om, este nevoie de extraordinar de multă știință de carte. Și-apoi să nu uităm dictonul "mens sana in corpore sano". Deci, știința și sănătatea sînt surori bune.
m
Caminul culutral
mmm Religia este una din coordonatele noastre spirituale. Aproape cea mai importantă preocupare spirituală a noastră. Nu uităm în nici o duminică și în nici o sărbătoare să ne regăsim cu toții în zona credinței.
Interiorul Caminului
mmm Evenimentele și sărbătorile sînt momentele în care fetele și băieții noștrii se îmbracă în costumele noastre tradiționale. Este o sărbătoare să-i privești mergînd prin sat, purtînd pe ei adevărate opere de artă. Cu aceste costume am uimit lumea. De fiecare dată cînd se vorbește despre minoritățile naționale din România, se pomenește sau se arată și o fată sau un băiat îmbrăcat cu costumele noastre unice.
mmm Obiceiurile pe care le respectăm, ne vin din cele mai vechi timpuri. Nu le putem explica pe toate. Nu știm dacă toată lumea le mai respectă întru totul. Din păcate, civilizația modernă și timpul tot mai scurt, ne scurtează tradiționalele nunți de 3-4 zile, la doar o duminică după-masa la Cămin. Nu-i nici o problemă, obiceiurile nu sînt legi, așa că le putem schimba. Și dacă din locurile pe unde umblăm ne plac unele obiceiuri, le putem pune în practică și la noi. Asta-i evoluția!

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.