m
m
Repere din Lupac

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Pagina de geografie a comunei Lupac

mm Comuna Lupac este situată la o latitudine de 45 grade și longitudine de 21 grade, la circa 250 metri altitudine față de nivelul mării, pe continentul european, în România, județul Caraș-Severin. Județul nostru este în sud-vestul României și este o zonă preponderent muntoasă. Zona este cunoscută și ca Banatul Montan. În imaginile de mai jos, observați poziția județului și o imagine a comunei noastre luată din satelit. Chiar dacă nu se înțelege prea mult, sînt vizibile dealurile și văile rîurilor.

mmmmmm

mmm Dacă dorim o scurtă cunoaștere a zonei, putem spune că județul Caraș-Severin are o suprafață de 8.520 kmp, ceea ce reprezintă 3,6% din suprafața țării. Din punct de vedere al mărimii, județul este al treilea din țară. Geografic, în județ se află toate cele trei trepte de relief, clasice, ale pamîntului românesc. Ponderea treptelor de relief în teritoriul județului este sensibil diferită de cea în cadrul teritoriului național, unde munții ocupă 31%, dealurile 36%, iar cîmpia 33%. Munții noștrii ocupă 65,4%, dealurile au o extindere mică, ocupînd 10,8%, iar depresiunile 16,5%. Pe ultimul loc se află cîmpiile, care dețin 7,3% din suprafață. Cea mai mică altitudine a județului se găsește în zona localității Drencova, fiind de cca. 76 m iar maximul se înregistrează în Vârful Gugu din munții Godeanu la 2.291 m. Limitele județului, în cea mai mare parte convenționale, îl despart de vecinii săi, care sunt: la sud și sud-vest Iugoslavia, nord-vest județul Timiș, nord-est județul Hunedoara, la est județul Gorj, iar la sud-vest județul Mehedinți. Așezat nu departe de Marea Adriatică, și la adăpostul Munților Carpați, județul integrează pe teritoriul său climatul temperat-continental moderat (subținutul bănățean) cu nuanțe submediteraneene.
mmm Industria din Caras-Severin reprezintă o componentă importantă a economiei naționale și este concentrată în municipiile și orașele județului. Motoarele și generatoarele electrice, motoarele Diesel, turbinele hidraulice, motoarele navale și oțelurile produse în municipiul Reșița sînt cunoscute în întreaga lume. Oțelul produs la Reșița se regăsește în structura Turnului Eiffel și a podului de la Cernavodă. Foarte mulți muncitori consăteni ai noștrii au făcut naveta ani de zile, pentru a lucra la fabricile și uzinele din Reșița (practic de cînd este industrie aici!). Municipiul Caransebeș contribuie la producția industrială a județului prin fabricarea boghiurilor pentru locomotive și industria de fabricare a lemnului. Mineritul este bine reprezentat prin exploatarea carbunelui la Anina și a minereurilor metalifere la Moldova Noua. Și la noi în comună a fost mină de cărbuni, dar din păcate, după anii 1989 tot ce ar fi putut fi folosit în domeniul exploatării cărbunelui a fost lichidat și oamenii trimiși acasă.
mmm Județul are două municipii (Reșița și Caransebeș), șase orașe (Oravița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Anina, Bocșa, Băile Herculane), 69 de comune și 287 de sate. La recensămîntul din 2002 populația județului era de 333.219 locuitori (cu mult mai puțin decît are doar Timișoara!) cu o densitate de 39 de locuitori pe kilometrul pătrat.

mmm În cadrul județului, poziția comunei noastre este central-nord-vestică, așa cum se vede și în imaginea de mai jos.

mmm Cele patru sate care compun comuna, adică Clocotici, Lupac, Rafnic și Vodnic au avut evoluții asemănătoare, la fel ca și celelalte trei sate cu populație dominant carașovenească (Carașova, Nermet, Iabalcea). Au avut și particularități. De exemplu, la un moment dat satul Lupac a fost separat iar satul Clocotici a fost comună. Desigur, multe altele. O încercare de tratare oarecum diferențiată, găsiți la paginile dedicate fiecărui sat în parte.

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.