m
 
za hrvatsku stranice
this page in english



m

Pagina satului Vodnic

mmmSatul Vodnic este așezat pe latitudinea 45,24691 grade și longitudine 21,80009 grade. Altitudinea așezării este de 224 m față de nivelul mării.
mmmLocaltitatea este înconjurată de dealuri în trei părți, spre Rafnic dealul Ișneag, spre Lupac dealul Laina Strana iar partea care duce spre Dognecea, dealul numit Das. Cea de-a patra parte este ieșirea spre drumul Reșița-Oravița.
mmmSatul format din două părți denumite Mahala și Oreșe, despărțite de dealul Stari Breg care a găzduit vechea vatră a satului. La rîndul ei, Mahala este despărită de un mic pîrîu, care-și adună apele de pe văile dealurilor.
Gruparea oamenilor în vatra satului, după anul 1725 este și în legătură cu expansiunea otomană în aceste părți. Oamenii s-au organizat în cele șapte sate carașovenești, după numele rîului Caraș. Se pare că numele Vodnicului vine de la cuvîntul slav "voda" care înseamnă apă. Se pare că înainte, era ceva mai multă apă în zonă, unele terenuri mlăștinoase încă rămînînd foarte umede.
mmmȘcoala din sat are doar 4 clase, deoarece numărul redus de copii nu ar justifica prea mulți profesori. Învățătoarea Maria Vlasici este o persoană foarte complexă, angrenînd copiii și la tot felul de activități culturale. Copiii de la clasele mai mari fac naveta la Școala din Lupac sau pleacă împreună cu părinții la oraș sau în străinătate. Din păcate, atît restrîngerea activității muncitorrești din Reșița precum și închiderea minei din Dognecea, a obligat oamenii de aici să se reorienteze. Vodnicenii erau mineri renumiți, mina de la Lupac sau Dognecea se baza într-o măsură foarte mare pe aceștia. Unul dintre ei a devenit inginer, după ce a urmat cursurile Facultății de Mine din Petroșani (dl.Chicheș-Pemul).
mmm Agricultura tradițională nu mai este rentabilă, așa că singura soluție este munca în străinătate. Cei mai mulți sînt plecați în Croația, în Italia, Austria sau în Spania. Banii pe care îi cîștigă acolo, le oferă posibilitatea să-și construiască adevărate vile, să-și cumpere mașini, utilaje agricole și să-și doteze locuințele după standardele cele mai ridicate.
mmm În anul 1900 Vodnicul avea 101 case, locuite de 461 de oameni. Doar două erau din piatră și doar 11 erau acoperite cu țiglă. Acum nu mai poți găsi case acoperite cu altceva și nici nu mai găsești case pe stil vechi, decît sălașele. Dar unii dintre săteni, au început să-și modernizeze și aceste sălașe, chiar dacă e greu de crezut că cineva le va mai locui în mod permenent, vreodată. Acele vremuri sînt trecute, cu toate părerile de rău ale nostalgicilor. Civilizația europeană îi obligă pe acești săteni (rușinați de condiția lor, pînă nu de mult) să aducă și celor din jur, celor din Reșița - de exemplu - modele și idei de civilizație. E drept că, civilizația costă mulți bani. Dar vodnicenii au de unde!

Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.