m
 
za hrvatsku stranice
this page in english 

m

Pagina satului Clocotici

mmm Satul Clocotici este așezat pe latitudinea 45,24478 grade și longitudine 21,83626 grade. Altitudinea așezării este de 277 m față de nivelul mării. Așezarea satului este la sud de Municipiul Reșița.
mmm Satul este despărțit pe lungimea sa în două părți de pîrîul Clocotici, care izvorăște din partea de nord iar în mijlocul satului primește un mic afluent din partea de est, cu care se varsă în Caraș, în hotarul comunei Carașova.
mmm
Istoria satului este aceeași cu a celorlalte sate carașovenești, organizarea ca sat începînd de prin anul 1725, deși era locuit de mult mai mult timp. Una din legende spune că numele satului ar proveni de la faptul că pîrîul clocotește și din această cauză și numele. De fapt, dacă privim pe harta țărilor de proveniență ale populației de aici (Croația, Bosnia etc.), vom găsi o localitate al cărei nume se citește Clococevaț. Dacă aici clocotește rîul, acolo oare de la ce o veni numele? [... :-) ...]. Satul este înconjurat de 3 părți de dealuri, avînd ieșirea în partea de sud pe unde se și face legătura cu drumul Reșița-Oravița. În ultimii ani, s-a deschis și asfaltat și șoseaua care face legătura cu Carașova și de aici cu drumul Reșița-Anina, așa încît dacă cineva vrea să meargă spre București, de exemplu, va scurta foarte mult drumul, direct prin Anina-Bozovici-Băile Herculane, fără să mai treacă prin Reșița-Caransebeș.
mmm Casele în majoritatea lor erau construite din lemn (bîrne) cu o singură cameră, unde locuia întreaga familie, avînd spațiul locativ foarte mic și fiind nepodită pe jos. Mortalitatea infantilă era foarte ridicată, circa 40% din copii murind de foarte mici. Asistența medicală a fost inexistentă, predominînd descîntecele și leacurile băbești.
mmm Școala era confesională, unde preda un singur dascăl. Clasele erau suprapopulate, iar învățătorii erau doar cu puțin mai instruiți decît proprii lor elevi. Ceea ce se numea școală era de fapt învățarea cititului, scrisului și cele patru operații matematice de bază (adunare, scădere, înmulțire și împărțire). La acestea se adăuga obligatoriu educația religoasă, deoarece primii învățători erau călugări sau preoții din sat. În anul 1953 a fost construită o clădire cu destinație școală, iar în anul 1964 aceasta a fost etajată. Unul dintre cei mai importanți oameni ai școlii din Clocotici a fost regretatul Gheorghe Vătav, care nu numai că a contribuit la ridicarea și consolidarea învățămîntușlui local dar a și pus bazele ansamblului de dansuri din sat, cu care s-au făcut spectacole foarte apreciate atît în țară cît și sîn străinătate.
mmm Satul a fost electrificat în anul 1956. În vremurile de dinainte de 1989 circulau cîte două autobuze cu muncitori pe trei schimburi și mai era un autobuz care ducea elevii. În acest moment, nu mai există nici un autobuz, fiecare descurcîndu-se cum poate. Muncitorii de atunci au ieșit la pensie sau au plecat la muncă în străinătate.

Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.