m
 
za hrvatsku stranice
this page in english



m

Pagina satului Rafnic

mm Satul Rafnic este așezat pe latitudinea 45,23133 grade și longitudine 21,79227 grade, în partea de sud-vest a Reșiței și deci și a întregii zone a Banatului. Altitudinea așezării este de 215 m față de nivelul mării.
mmmAșezarea satului este între dealurile: la nord-vest Bichin Breg, la sud Jupanaț, în vest Dîlghi Hrt. Prin mijlocul satului curge pîrîul Rafnic, un pîrîiaș ce provine din mai multe izvoare, precipitații și topirea zăpezilor de pe dealuri.

mmmNumele satului Rafnic, provine de la turci. Înainte de anul 1558 cînd turcii încă nu ocupaseră aceste locuri, satul se numea Seliște și se afla dincolo de dealul ce se află acum în vestul Rafnicului (Dlghi Hrt). Aceste locuri au fost cotropite de către turci, pînă în 1718, deci 160 de ani.
mmmBiserica a fost construită în anul 1788. Înainte de construirea acesteia, întrunirile religioase se țineau în casa de la numărul 86. Se presupune că și școala a fost în aceeași clădire. Din anul 1800 datează prima școală. Religia populației pînă la Maria Tereza, a fost greco-catolică, după care s-a trecut la romano-catolicism.
mmmSe spune că această populație ar fi originară din Bosnia-Turcească. La un moment dat, a plecat în căutarea hranei pentru animale, pămînt și adăpost, asupriți fiind de către turci. Ca popor migrator pașnic ar fi plecat în anul 1434, au trecut Dunărea și s-au răspîndit în diferite părți ale regiunii Banat. Migrațiunea a durat pînă în anul 1443 (9 ani). Au trăit complet dezorganizați pînă în vremea domniei Mariei Tereza care a poruncit să se organizeze, creîndu-se cele șapte sate carașovenești. Desigur, aceasta este o variantă din cele care circulă și sînt agreate de comunitatea de aici și din cele care pot fi documentate istoric. Primele atestări documentare datează din anul 1726.
mmmOcupația de bază era creșterea animalelor, păstoritul și pomicultura. O mică suprafață de teren se cultivă și cu cereale și alte plante. Cea mai mare, însă, este acoperită cu livezi de pruni, meri și peri. Produsele (fructe, țuică) erau vîndute în satele de la pustă (din zona de cîmpie). Se ajungea pînă la hotarul cu Serbia, comerțul făcîndu-se pe sistemul schimbului în natură. Carașovenii dădeau fructe și țuică și primeau în schimb cereale. În general, capul familiei și un copil petreceau mai tot timpul pe drumuri pentru tranzacții (aceste schimburi erau practic singurul mod de supraviețuire). Familia rămasă acasă, se ocupa cu pregătirea nutrețului pentru iarnă, creșteau animalele și îngrijeau culturile.
mmmFemeile, în general se ocupau cu prelucrarea cînepii, confecționînd haine și podoabe pentru cuverturi.
mmmDin anul 1800 datează prima școală. Din momentul în care au apărut primii învățători, școala a fost de 6 ani, timp în care copiii mergeau zi de zi la școală, două ore dimineața și două după masă. Printre (primii) învățători au fost: Mihai Dobre, Rachel Autel, Spilner Turanschi, Marta Raț, dr.Bercovici, Mihai Curt, Iuțika din Checea, Iosif Sîlzici, Ion Crestin, Calofitou, Lungu, Vasile Corcea, Elena Dobre, Lidia Balicu iar primele manuale au fost aduse de la Zagreb.
mmmPînă în 1930 școala a fost confesională iar învățătorul a fost plătit în natură de către oameni. Limba de predare a fost croată în general, dar pe timpul domniei austro-ungare limba a fost schimbată cu cea a stăpînilor, s-a revenit la limba croată după 1945, din 1961 s-a trecut la limba română, în prezent limba croată fiind predată într-o mare măsură. Actuala școală a fost dată în funcțiune în anul 1966.
mmmDacă în 1900 erau 792 de locuitori care locuiau în 170 de case din care doar patru erau din piatră și doar 26 erau acoperite cu țiglă, astăzi nu mai găsești case din lemn sau pămînt, iar acoperișurile de șindrilă au dispărut complet. De altfel, și ocupațiile locuitorilor de aici au fost schimbate radical. Cei mai mulți, sînt plecați în străinătate la muncă, livezile de pe dealuri trecînd pe planul doi sau fiind uitate.

Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.