m
m
Repere din Lupac

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Economia

mmm Economia comunei, în prezent, este axată pe agricultură și cîteva mici investiții. În trecut, ocupațiile lupăcenilor erau legate de agricultură - mai ales pomicultură și creșterea animalelor - prelucrarea pentru nevoi proprii sau exploatarea brută a lemnului, olărit și alte activități meșteșugărești specifice satului. Un reper important l-a reprezentat mina și zăcămintele de cărbuni din Lupac, dar și zona industrială a Reșiței și zona minieră de la Dognecea și Ocna de Fier.
mmmComerțul a fost una dintre îndeletnicirile de bază pentru valorificarea produselor proprii. Indiferent că a fost vorba despre fructele duse în pustă sau despre măturile duse la uzină, ori despre faptul că cineva avea aici deschis vreun magazin sau o cîrciumă.
mmmÎn arhive există documente care se referă la faptul că în 06 mai 1808 Mihai Salm, care pînă atunci se ocupa cu cărbunăritul, predă aceste locuri (lucrări) firmei "Pollacsek și Schreiber". În anul 1921 la 03 decembrie, societatea "Industriile miniere din Banat" preia lucrările de aici. Desigur, o consecință a celui dintîi Război Mondial. Între anii 1928 - 1933 încep invetiții ceva mai serioase, apare cartierul Colonie în Lupac cu locuințele pentru maiștrii și ingineri. Dar un avînt mai mare se va cunoaște în vremea celui de-al doilea Război Mondial, cînd cărbunele era un produs foarte căutat pentru industria de război. Nu mult după aceasta, mina se închide, lucrările de re-deschidere începînd abia prin anul 1970, odată cu venirea IFLGS.

birourile minei

mmmCeva mai tîrziu, preia IPEG-ul iar în final ECA Mina Anina care predă unei asociații nu-știu-de-care. Aceasta din urmă reușește să închidă complet toate galeriile și puțurile, după ce taie tot ce era din fier, cabluri electrice, motoare, pompe etc. și le vinde la fier vechi. Din păcate, satul Lupac investise o sumă foarte mare de bani, bazîndu-se pe apa provenită din puțurile minei pentru a alimenta satul cu apă menajeră. Acum toate dotările și investițiile de miliarde stau nefolosite și inutile.
mmmCa o "pagină" de istorie, în Almanahul "Socec" al României Mari, pag.1300 din 1924-1925 apar următoarele referințe despre Lupac:

decupaj din almanah

mmmAstăzi, economia este în mare parte o economie de "pensionari" care susțin comerțul local și așteptarea banilor trimiși acasă de cei plecați la muncă în străinătate.

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.