m
 
za hrvatsku stranice
this page in english

m

Pagina satului Lupac

mmm Satul Lupac, localitatea principală (din punct de vedere administrativ) în cadrul comunei, este așezat pe latitudinea 45,27991 grade și longitudine 21,81253 grade. Altitudinea așezării este de 276 m față de nivelul mării.
mmm În partea de est este dealul Drenia, în vest Ulienic și Pleoștac, la nord dealul Polienița. Satul este așezat de-a lungul drumului Reșița-Oravița, în dreptul Primăriei intersectîndu-se cu o parte (Lupacul Bătrîn sau Sfercița) ce vine din direcția Nord-Vest. In Sudul satului este "Colonia" o parte construită în vremea cînd Lupacul era o localitate minieră. Este locuită și în prezent, acolo fiind stadionul satului, moara și "fabrica de asfalt".
mmm La început, satul a fost așezat pe valea Tîlva (drumul spre Dognecea sau cum i se mai spune, pe "Țiganca"). După unele păreri, numele satului ar proveni de la "lupăți" ceea ce ar însemna "a lovi", izbitură. Pîrîul cu același nume se pare că este responsabil de acest fapt, atunci cînd se umflă de la ploi fiind devastator. Chiar și așa, pe unele locuri, unde are mici cascade, este destul de zgomotos.
mmm Ocupația de bază a bătrînilor era pomicultura și creșterea animalelor. Toamna și iarna, plecau cu căruțele pline cu fructe și colindau satele de la cîmpie, făcînd schimb pe cereale. În anii de după 1945 naveta la întreprinderile din Reșița s-a intensificat, aproape neexistînd casă fără un navetist. Populația satului a cunoscut fluctuații importante, odată cu venirea muncitorilor străini de sat, la mină. Cei mai mulți au plecat din zonele de unde proveneau, o dată cu închiderea minei. Alții, s-au însurat/măritat aici și au devenit localnici.
mmm După unele documente, clădirea primăriei a fost construită în anul 1790 iar notariatul (actuala Primărie) în anul 1910. În anul 1844 a fost construită biserica și școala din sat. Pe atunci, era o singură sală de clasă și un singur învățător care se ocupa de educarea copiilor din 7 clase consecutive. Din 1960, fosta cantină a minei este preluată de școală și se adaugă o sală și un coridor vechii școli. În 1949 se construiește actualul Cămin Cultural, cu cinematograf și bibliotecă. În 1956 se încheie electrificarea satului. Tot în această perioadă, se construiește un dispensar medical și o casă de nașteri. În 1967 se încep lucrările de lărgire și amenajare a albiei rîului pentru a diminua efectele dezastruoase provocate de imprevizibilul pîrîu.

Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.