m
m

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Evenimente, sărbători

mmmComuna Lupac are de sărbători de-a lungul unui an, mai multe evenimente și sărbători tradiționale, dar are de "făcut față" și unor evenimente neașteptate.
Printre sărbătorile cele mai importante sînt cele legate de sărbătorile religioase (Crăciun, Paște, Sf.Maria etc.) dar și alte sărbători derivate din aceste sărbători religioase. Să nu uităm că religia este cea care ne-a adus laolaltă, în primul rînd și că tot ceea ce facem trece într-un fel sau altul pe la biserică.

chirvai la Lupac

mmmRugile, chirvaiurile sau hramurile bisericilor ori "întîlnirea fiilor satului", cum vreți să-i spuneți, sînt motive de lăsat totul baltă și de venit acasă pentru sărbătoare. Rafnicul sărbătorește Sf. Petru în 29 iunie, în fiecare an; Clocoticiul are două rugi, una în 1-2 mai (Sf. Filip) și una în 12 septembrie (ziua numelui Maria). Urmează Lupacul în 21 septembrie de Sf. Matei iar Vodnicul încheie sezonul rugilor în 29 septembrie de Sf. Mihai.
mmmO observație interesantă este legată de faptul că și Reșița are sărbătoarea de Sf. Petru ca și Rafnicul și deși nu pare să aibă o legătură, există legende care afirmă că numele și nucleul localității Reșița ar proveni tot de la carașoveni. Aceștia pășteau oile pe dealurile din împrejurimile Bîrzavei (brza-voda în slavă înseamnă rîul repede). Dar pentru că aici rîul este încă mic (Reșița s-a dezvoltat dinspre munte spre Cîlnic!) carașovenii i-au spus "rîul mic" (riecița). Așa că, de la Recița la Reșița nu a fost mult, mai ales că pe vremea austro-ungarilor i s-a spus și Reschitza și cine-mai-știe-cum. Chiar dacă zona era locuită de foarte mult timp, așa cum am mai spus, Rafnicul este atestat abia din 1726.
mmmAlte evenimente ar fi "Fășangul" prilejuit de lăsata-secului sau intrarea în Postul Paștelui, motiv pentru tineri și nu numai să se mascheze și să umble prin sat. Uneori totul se încheie cu o horă și un chef la care participă tot satul. Nunțile, botezurile, logodnele (căpare cum li se mai spune) sînt tot atîtea motive de sărbătorit. Mai nou, acțiunile politice, vizitele unor delegații din străinătate (mai ales din Croația) constituie alte evenimente importante.
mmmLa începutul anului 2007, comuna a fost vizitată de o importantă delegație din Croația, condusă de Primul Ministru Ivo Sanader. Mai multe amănunte găsiți dînd click aici pentru a merge la pagina dedicată acestui eveniment. Alte evenimente veți găsi la pagina de actualitate, noutăți generale sau noutăți locale.

     
Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.